Recepty s dýní
Dýně zásobují tělo vitamíny, minerály, vodou, vlákninou a navíc mají nízkou energetickou hodnotu.
Můžeme je využít a připravit snad na každý způsob. Výhodou je i to, že jsou dlouhouskladnitelné. Klidně je můžete i zamrazit.
V dýni je ní málo sacharidů, minimum proteinů a skoro žádné tuky. Obsahuje až devadesát procent vody. Je také bohatá na draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor a hlavně na vlákninu, která výborně působí na správnou funkci trávicího traktu. Díky velkému množství rozpustné vlákniny má dýně schopnost zahánět hlad a působí jako mírné projímadlo, které nedráždí střeva.
Obsahuje také betakaroten. Ten patří mezi antioxidanty a svým účinkem ochraňuje před následky znečištěného životního prostředí, nevhodné životosprávy a stresu. Příznivě působí hlavně na kvalitu zraku, na kůži a antioxidačními účinky zase proti degenerativním chorobám.
Díky draslíku, který obsahuje, pomáhá pravidelná konzumace dýní snižovat krevní tlak.
Dostatečné množství hořčíku, který je v dýni obsažen, je pomocníkem v případě, když Vás bolí hlava.
Dýňová semínka jsou bohatá na zinek, hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor a skupinu vitaminů B. Obsahují bílkoviny a vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny důležité pro správnou látkovou výměnu. Je možné je jíst i syrová, případně opražená. Ty se hodí do salátů, polévek a omáček.
Dýně není jen surovinou, z níž se vyrábí koláč a zavařenina. Můžete ji grilovat, zapékat, dělat z ní džemy, buchty, polévky, omáčky a nádivky, je výborná jako příloha místo brambor. Prostě cokoliv, co se odvážíte vyzkoušet.
Slaný dýňový koláč
Na těsto potřebujeme
- 200 g celozrné pšeničné mouky
- 50 g třtinového cukru
- špetka soli
- 100 g másla
- 1 vejce
Na náplň
- 500 g dužiny z dýně
- 3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce neslazené jablečné šťávy
- 2 vejce
- 75 g třtinového cukru
- špetka soli
- po 1 lžičce mletého zázvoru a mleté skořice
- ½ lžičky nového koření
- velká špetka mletého kardamonu
- velká špetka strouhaného muškátového oříšku
- 200 g smetany
- 200 g šlehačky
Samotná příprava
Při přípravě těsta všechny přísady prohněteme. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme těstem a vytvarujeme okraj vysoký asi 3 cm. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou a necháme hodinu odpočívat v chladu. Dužinu z dýně nakrájíme na malé kousky, přidáme citronovu a jablečnou šťávu a uvedem do varu. Na velmi mírném ohni v zakryté nádobě dusíme, až je dýně měkká a všechna tekutina vyvařená. Směs necháme vychladnout a rozmixujeme. Vejce smícháme se třtinovým cukrem, solí, kořením, smetanou a šlehačkou a vmícháme do dýňové směsi. Formu zasuneme na střední lištu nepředehřáté trouby a těsto při 200 °C asi 15 minut předpečeme. Potom nalijeme na těsto náplň a uhladíme. Koláč znovu zasuneme do trouby a pečeme dalších 50–60 minut.
Kompot z jemně nakrájené dužiny
Vnitřní tvrdou dužinu zbavíme změklých částí a semínek. Nakrájíme ji na kostičky ne větší než 3 cm, opláchneme a naložíme do 4% octového roztoku, a to na 2 hodiny. Tím získáme navinulou octovou příchuť a kostičky budou průhledné. Po okapání je asi 10 až 15 minut vaříme ve vodě, kterou potom vylejeme. Kousky tykve necháme pozvolna vychladnout a naskládáme je do sklenic. Předtím však na dno každé prázdné litrové sklenice umístíme 2 a 4 hřebíčky, 1 až 2 cm dlouhý kousek skořice a několik kapek ananasové, citronové nebo pomerančové tresti. Kompotu tak dodáme zajímavou chuť. Připravíme si cukernatý nálev, kde bude v 1 litru vody rozpuštěno 30 dkg cukru, povaříme ho a horkým pak kostičky zaléváme. Do každé sklenice ještě navrch před zavřením můžeme přidat plátek citronu. Po zavíčkování sterilujeme litrové sklenice 40 minut při 80 až 85 °C, případně 30 minut při 90 °C. Pokud nemáme speciální zavařovací hrnec, použijeme obyčejný větší, a kompot zavařujeme po jedné či po dvou sklenicích. Důležité je, aby se sklenice nedotýkaly dna a byly celé ponořené ve vodě. Teploměrem pak hlídáme, aby měla voda po celou uvedenou dobu požadovanou teplotu. DOBROU CHUŤ!