Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty s dýní

11. 7. 2012

prepare.jpg

Dýně zásobují tělo vitamíny, minerály, vodou, vlákninou a navíc mají nízkou energetickou hodnotu.

 

Můžeme je využít a připravit snad na každý způsob. Výhodou je i to, že jsou dlouhouskladnitelné. Klidně je můžete i zamrazit.

 

V dýni  je  ní málo sacharidů, minimum proteinů a skoro žádné tuky. Obsahuje až devadesát procent vody. Je také bohatá na draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor a hlavně na vlákninu, která výborně působí na správnou funkci trávicího traktu. Díky velkému množství rozpustné vlákniny má dýně schopnost zahánět hlad a působí jako mírné projímadlo, které nedráždí střeva.

 

Obsahuje také betakaroten. Ten patří mezi antioxidanty a svým účinkem ochraňuje před následky znečištěného životního prostředí, nevhodné životosprávy a stresu. Příznivě působí hlavně na kvalitu zraku, na kůži a antioxidačními účinky zase proti degenerativním chorobám.

 

Díky draslíku, který obsahuje, pomáhá pravidelná konzumace dýní snižovat krevní tlak.

 

Dostatečné množství hořčíku, který je v dýni obsažen, je pomocníkem v případě, když Vás bolí hlava.

 

Dýňová semínka jsou bohatá na zinek, hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor a skupinu vitaminů B. Obsahují bílkoviny a vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny důležité pro správnou látkovou výměnu. Je možné je jíst i syrová, případně opražená. Ty se hodí do salátů, polévek a omáček.

 

polivka.jpgDýně není jen surovinou, z níž se vyrábí koláč a  zavařenina. Můžete ji grilovat, zapékat, dělat z ní džemy, buchty, polévky, omáčky a nádivky, je výborná jako příloha místo brambor. Prostě cokoliv, co se odvážíte vyzkoušet.

 

 

 

Slaný dýňový koláč

 

cake.jpg

Na těsto potřebujeme

  • 200 g celozrné pšeničné mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 1 vejce

Na náplň

  • 500 g dužiny z dýně
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce neslazené jablečné šťávy
  • 2 vejce
  • 75 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • po 1 lžičce mletého zázvoru a mleté skořice
  • ½ lžičky nového koření
  • velká špetka mletého kardamonu
  • velká špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 200 g smetany
  • 200 g šlehačky

 

Samotná příprava

 

Při přípravě těsta všechny přísady prohněteme. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme těstem a vytvarujeme okraj vysoký asi 3 cm. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou a necháme hodinu odpočívat v chladu.

Dužinu z dýně nakrájíme na malé kousky, přidáme citronovu a jablečnou šťávu a uvedem do varu. Na velmi mírném ohni v zakryté nádobě dusíme, až je dýně měkká a všechna tekutina vyvařená. Směs necháme vychladnout a rozmixujeme.

Vejce smícháme se třtinovým cukrem, solí, kořením, smetanou a šlehačkou a vmícháme do dýňové směsi.

Formu zasuneme na střední lištu nepředehřáté trouby a těsto při 200 °C asi 15 minut předpečeme.

Potom nalijeme na těsto náplň a uhladíme. Koláč znovu zasuneme do trouby a pečeme dalších 50–60 minut.

 

Kompot z jemně nakrájené dužiny

 

kompot.jpg

Vnitřní tvrdou dužinu zbavíme změklých částí a semínek. Nakrájíme ji na kostičky ne větší než 3 cm, opláchneme a naložíme do 4% octového roztoku, a to na 2 hodiny. Tím získáme navinulou octovou příchuť a kostičky budou průhledné.

Po okapání je asi 10 až 15 minut vaříme ve vodě, kterou potom vylejeme. Kousky tykve necháme pozvolna vychladnout a naskládáme je do sklenic.

Předtím však na dno každé prázdné litrové sklenice umístíme 2 a 4 hřebíčky, 1 až 2 cm dlouhý kousek skořice a několik kapek ananasové, citronové nebo pomerančové tresti. Kompotu tak dodáme zajímavou chuť.

Připravíme si cukernatý nálev, kde bude v 1 litru vody rozpuštěno 30 dkg cukru, povaříme ho a horkým pak kostičky zaléváme.

Do každé sklenice ještě navrch před zavřením můžeme přidat plátek citronu.

Po zavíčkování sterilujeme litrové sklenice 40 minut při 80 až 85 °C, případně 30 minut při 90 °C.

Pokud nemáme speciální zavařovací hrnec, použijeme obyčejný větší, a kompot zavařujeme po jedné či po dvou sklenicích. Důležité je, aby se sklenice nedotýkaly dna a byly celé ponořené ve vodě. Teploměrem pak hlídáme, aby měla voda po celou uvedenou dobu požadovanou teplotu.

DOBROU CHUŤ!