Halloween-největší spotřeba dýní v roce...
Pravdou je, že u nás tento svátek není moc domácí.
Odkud se vyřezávání dýní vzalo?
Svíčka ve vyřezané dýni se vždy rozsvítí 31. října. Tento svátek se zajímavou historií přinesli do Ameriky Irové. Již ve své vlasti vyřezávali do vydlabané řepy nebo brambory strašidelné obličeje, jež kladli na okenní římsy, aby od domu během noci Všech svatých odehnali duchy zemřelých.
V Americe pak místo chybějící řepy začali využívat dýně. K rozsvíceným vyřezávaným dýním se váže stará irská pověst o opilci a šprýmaři Jackovi, kterého nechtějí ani v nebi, ani v pekle, a bloudí světem s dýní s uhlíkem uvnitř.
Původně se využívaly kousky uhlíků. Takže záře měla červený odstín, takže to působilo ještě děsivěji.
Jak úspěšně vyřezat obrázek ?
Nejprve ostrou lžící vydlabejte dužinu dýně. Tu můžete kompotovat nebo jakkoliv využít v kuchyni.
Tipy, jak dýni tepelně zpracovávat najdete ZDE.
Pro vyřezávání jsou nejlepší tenké a ostré, dobře nabroušené vykosťovací nože.
Pro přesnost si požadovaný obličej nebo siluetu je lepší si ji předkreslit lihovým fixem. Pro složitější vyřezávání si můžete vytvořit nejprve papírovou šablonu, a tu na dýni přenést.Pak už je samotné vyřezávání snadné.
Pro dlouhou životnost Vašeho díla zabraňte rychlému vysušování, kterému připsívá svíčka uvnitř.Proto je namočte na několik hodin do vody.Další metodou je ihned po vydlabání a vyřezání potřít všechny řezné plochy vazelínou, která brání dehydrataci a dýni na chvilku „zakonzervuje“ .
Hodí se, pokud si dýně chcete připravit trochu v předstihu.